
“Sarea este bună;
dar dacă sarea îşi pierde puterea de a săra,
cu ce îi veţi da înapoi puterea aceasta?
Să aveţi sare în voi înşivă,
şi să trăiţi în pace unii cu alţii."
Stiati ca:
Organismul unui adult contine circa 3 kg de substante minerale, dintre care clorul împreuna cu sodiul reprezinta aproximativ 305 g. Cu toate ca cele doua elemente constituente ale sarii de bucatarie reprezinta doar 10% din nevoia de substante minerale ale organismului, acestea sunt indispensabile pentru metabolism, singura precizare demna de mentionat fiind ca organismului îi trebuie doar 7 g de sare pe zi (echivalentul unei lingurite rase). Sarea este un constituent normal al tesuturilor, cu un rol bine definit în pastrarea echilibrului volumului si presiunii lichidelor extracelulare. Prezenta sa în cantitati normale contribuie la buna desfasurare a multor procese fizico-chimice din organism; în tubul digestiv, de exemplu, întretine secretia acidului clorhidric din stomac, necesar digerarii alimentelor, mentine alcalinitatea sucului intestinal, pancreatic si al salivei, precum si rezerva alcalina a sângelui (care are un gust usor sarat).
Lipsa din organism a cantitatii normale de sare da senzatia de epuizare, greturi, insomnii. Consumata însa în exces, provoaca o multime de tulburari, dintre care unele se pot instala imediat, altele cu întârziere. În acest caz, poate provoca aparitia diverselor probleme renale, edemelor, sughiturilor, setei excesive, mersului nesigur, crampelor musculare, cresterii nivelului azotatului din sânge etc. De multi ani încoace s-a evidentiat tot mai mult rolul nefast al abuzului de sare în declansarea hipertensiunii arteriale, boala civilizatiei moderne. Nu întâmplator, sarea este pusa alaturi de grasimi, alcool, nicotina, stres etc. pe lista acuzatilor în privinta infarctului miocardic, aterosclerozei, bolilor de rinichi s.a.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
HTML