luni, 2 mai 2011

Ridichea neagra – izvor de sanatate

Cunoastem cu totii, prea bine, ridichile, legume care dau, primavara, savoare salatelor si care se potrivesc perfect consumate alaturi de branzeturi. Ridichea are si o ruda careia ar trebui sa-i acordam atentie sporita, datorita beneficiilor pe care le aduce sanatatii noastre: ridichea neagra.
Ridichea neagra face parte din familia cruciferelor, plante cu 4 petale in forma de cruce. Ridichea neagra este mult mai mare ca cea obisnuita, dimensiunile ei variind intre cele ale unei clementine si cele ale unui pomelo (sau ale unui grapefruit mai mare).
La ce ne foloseste ridichea neagra?
Aceasta radacinoasa este o sursa buna de minerale indispensabile bunei functionari a organismului – fier, magneziu si calciu. Vitaminele continute in ridichea neagra sunt vitamina C (in concentratii importante), vitamina B1, B9, vitamina D si vitamina E. Pe langa aceste vitamine, ea contine rafanol, un compus al sulfului cu efect antibacterian destul de eficient. Datorita in primul rand rafanolului, dar si vitaminei C, ridichea neagra ajuta substantial in combaterea bronsitei si chiar a afectiunilor pulmonare. Este recomandata, in combinatie cu mierea de tei, in cazul racelilor care se vindeca greu si cauzeaza tuse (fie ca este vorba despre tuse uscata ori tuse cu expectoratie).
Rafanolul si vitamina C amelioreaza bolile articulare, folosirea pe termen lung a ridichii negre dand rezultate foarte bune in acest sens (in cazul artritelor sau reumatismelor). Tot rafanolul face din ridichea neagra un drenor biliar destul de eficient. Planta ajuta, de asemenea, la curatarea rinichilor, contribuind la dizolvarea calculilor, si actioneaza si ca tonic hepatic slab. Datorita combinatiei calciu-vitamina D (rara in regnul vegetal), ridichea neagra este antirahitica si contribuie la prevenirea hipocalcemiei.
Ridichea neagra poate avea, din pacate, si mici efecte mai putin placute: balonare si, mai rar, halena (respiratie urat mirositoare). Calitatile sale intrec insa, categoric, aceste neajunsuri. Datorita efectelor sale benefice, ridichea neagra poate fi folosita, mai ales in sezonul rece, si in scop preventiv.
Cum consumam ridichea neagra?
Aceasta poate fi adaugata la salate, taiata in felii subtiri sau rasa si consumata ca atare ori, mai indicat, cu miere (evident, coaja de la ridiche trebuie inlaturata). Gustul este picant si usor aromat. De-asemenea, ridichea neagra poate fi folosita in combinatie cu pestele gras (somon, somn) sau cu pateul de ficat. (Fiindca tot am adus vorba despre pate, va recomand din inima sa consumati mereu doar pate facut de dumneavoastra in casa! Despre ce contine pateul din comert, intr-un articol viitor…).

Ridichea neagra sau de iarna se caracterizeaza printr-o radacina de marime mijlocie, pe dinafara inchisa la culoare, si pe dinauntru alba si ne ofera radacina folosita in scop culinar si terapeutic. Se consuma cruda, in aperitive si salate mixte. Ridichea neagra contine: esente sulfurate (rafanol), sinalbina, glucotropaeolina, vitaminele B si C, tucoferol, fibre alimentare, saruri minerale: potasiu, sodiu, fier, iod si magneziu.

Are urmatoarele proprietati curative: ajuta la golirea vezicii biliare, este antiscorbutic (foarte puternic), tonic respirator, sedativ nervos, antialergic, diuretic, aperitiv, digestive, stimulent al celulei hepatice.

Se recomanda in urmatoarele afectiuni: litiaza biliara si urinara, colecistite, dispepsii, insuficienta hepatica, afectiuni pulmonare, bronsite cronice, astm, tuse convulsiva, guta, reumatism, artrite cronice, rahitism, alergii, scorbut, eczeme. Ajuta si in leucoree, tulburari menstruale, catar nasal, boli ale tiroidei, cum ar fi hipotiroidism sau hipertiroidism, deoarece inhiba producerea in exces de hormoni tiroidieni, chiar mai mult decat alte zarzavaturi din familia verzei si a mustarului, datorita substantei chimice “raphanin”, care mentine hormonii tiroidieni in echilibru.

Sucul de ridiche neagra (20-50 g/zi) se va bea in amestec cu suc de morcovi, astfel vindecand mucoasele si ajutand in tuberculoza. Este indicat sa se ia, la o ora dupa ce s-a consumat, ½-1 lingurita hrean cu lamaie. Astfel elimina mucusul dizolvat de hrean. In acest tratament naturist se va elimina consumul de lapte, paine, amidon. Sucul in cantitate de 100-400 g este recomandata in caz de litiaza biliara.

Ridichea neagra o vedem pe tarabele pietelor sau in supermarket-uri de toamna pana primavara tarziu dar, necunoscandu-i proprietatile curative, o tratam cu indiferenta.
Numita candva "hreanul parizienilor", ridichea neagra nu lipsea, in Renastere, de pe mesele francezilor.

Ridichea neagra contine foarte multa vitamina C care, dupa cum se stie, are un rol important in prevenirea racelii, fiind unul din cei mai puternici antioxidanti.

Consumul de ridiche neagra creste imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a lupta impotriva infectiilor avand un puternic efect tonic, detoxifiant si mineralizant.

Gratie continutului ridicat de sulf, ridichea neagra este folosita si in cosmetica. Mastile cu ridiche neagra curata tenul si combat acneea.

Depurativa si energizanta, ridichea neagra are darul de a curata ficatul si rinichii de toxinele care le inunda, de a activa intestinal, stomacul si vezica biliara.

Consumul de ridiche neagra - in salata sau sucuri - se recomanda, mai ales, in perioadele reci ale anului cand organismul e predispus racelilor si gripei.

Vin de ridiche neagra

O ridiche neagra (are marimea unui mar) se spala foarte bine, eventual cu o perie sau un burete de bucatarie, se usuca dupa care, cu tot cu coaja, se da prin razatoarea mica.

Apoi se amesteca cu un litru de vin alb, sec, netratat, si se lasa la macerat timp de doua saptamani. Sticla sau borcanul se agita zilnic. Dupa acest interval, lichidul se filtreaza si se pastreaza la rece.

In fiecare dimineata se bea cate un pahar din acest preparat, asta ca sa va pregatiti organismul, sa vi-l imunizati pentru perioada de iarna. 

 Sirop impotriva tusei

Luati doua ridichi negre, de marimi potrivite, spalati-le bine, scobiti-le la un capat si umpleti scobitura cu zahar sau cu miere. Puneti ridichile in cate un bol ca sa nu se rastoarne si asezati bolurile langa o sursa de caldura: soba, calorifer.

Curand vor incepe sa lase sirop. Pe masura ce lasa sirop, umpleti golul cu zahar pana cand coaja ridichii incepe sa se stafideasca.

Gustul siropului din ridiche neagra nu e prea placut dar ca leac impotriva tusei este de neegalat si foarte ieftin, tocmai bun pentru aceasta perioada cand tusea nu stie de criza.

Precautie: nu fortati formarea siropului bagand ridichea in cuptor. Isi va pierde din proprietati.


Sucul de ridiche cu miere de albine se recomandă în tratamentul răcelei, gripei, bronşitelor, tuselor. Ajută pentru întărirea sistemului imun. De asemenea influenţează benefic în tratamentul unor afecţiunilor de ficat.

Ingrediente

Ridiche neagră
Miere de albine

Mod de preparare

Ridichea se taie orizontal în partea superioară. În miezul ei se face o adâncitură care se umple cu  miere de albine. Această ridiche se amplasează deasupra unei căni cu diametrul ceva mai mic decât al ridichei şi se lasă pentru cel puţin 1 zi. Mierea va interacţiona cu ridichea şi în interiorul cănii se va acumula un lichid care este de fapt sucul de ridiche.

Ridichea poate fi ţinută 3-5 zile în aşa fel încât va tot aduna lichid. Cel puţin o dată pe zi mai adăugaţi miere de albine în adâncitura din ridiche.


Ridichea neagră sau de iarnă este pe dinafară închisă la culoare, şi pe dinăuntru albă şi ne oferă rădăcina folosită în scop culinar şi terapeutic. Se consumă crudă, în aperitive şi salate mixte. Bogată în vitamina C, magneziu, fier şi calciu, ridichea neagră este benefică şi împotriva artrozei sau a tusei.
În amestec cu mierea, ridichea neagră constituie un excelent fortifiant pentru organism. Se folosesc 300 g ridichi negre şi 300-350 g miere, de preferinţă polifloră. Ridichile bine spălate, cu tot cu coajă, se dau prin răzătoarea cu ochiuri mici şi se amestecă în miere. Se pun într-un vas acoperit şi se lasă 24-48 de ore. Se amestecă înainte de folosire. Acest remediu poate fi utilizat şi în cazul copiilor cu tuse rebelă, precum şi al celor care prezintă tulburări de creştere.
Sirop pentru tulburări hepatice şi ale vezicii biliare
Se spală bine câteva ridichi negre şi se taie rondele subţiri, fără a le decoji. Se acoperă fundul unui vas cu felii subţiri şi se presară pe ele un strat de zahăr. Se pun astfel mai multe straturi alternative de ridichi şi zahăr. Se lasă la macerat până la formarea unui sirop gros.
Se scurge siropul şi se păstrează într-un flacon închis ermetic, la rece.
Se beau trei linguri dimineaţa, pe stomacul gol, şi două linguri înainte de masa de seară.
Se face această cură timp de două până la patru săptămâni.
Sirop pentru dizolvarea calculilor biliari şi drenarea bilei
Se scobeşte o ridiche neagră în interior şi se umple scobitura cu miere. Se lasă circa 7 zile, în aşa fel încât mierea să “tragă” principiile active, devenind aproape lichidă. Se consumă 4-5 linguri pe zi din acest lichid, între mese.
O ridiche neagră mare, spălată, necurăţată de coajă se rade fin. Se lasă la macerat într-un litru de vin alb sec, timp de două săptămâni.
Se agită sticla în fiecare zi, se strecoară şi se bea un pahar din acest preparat dimineaţa, pe stomacul gol. Se face cură timp de trei săptămâni şi se poate relua în fiecare anotimp.
Sirop de tuse
Se taie un căpăcel din ridiche şi se pune o linguriţă de zahăr. Se lasă peste noapte, iar dimineaţa vom observa că sucul a început deja să se strângă. Se ia câte o linguriţă după masă.
De fiecare dată când luăm din suc, se mai pune o linguriţă de zahăr.
 

Salata cu ridiche neagra si mere

Ingrediente

Ridiche neagra1 buc
Mere Ionatan1 buc
Ceapa rosie1 buc
Ulei de floarea soarelui3 linguri
Otet de mere2 linguri
Sare0.5 lingurite

Se curata si se spala ridichea, ceapa si marul.  Se da prin razatoare ridichea si marul iar ceapa se taie fideluta.

Se pune uleiul, sarea si otetul, se amesteca bine. Se serveste imediat si nu se lasa pe a 2-a zi(nu mai este buna atunci).
Pofta Buna!
ridichea neagra
Cand toamna ne pune la incercare organismul cu diminetile sale racoroase, un remediu eficient de tratament al virozelor respiratorii este ridichea neagra. Leguma recunoscuta pentru gustul sau iute-intepator, ridichea neagra este un fluidizant al secretiilor bronsice. Astfel, ea nu trebuie sa lipseasca din ratia alimentara a celor suferinzi de bronsita cronica si de astm. Depurativa si energizanta, ridichea neagra este de neintrecut in a elibera ficatul si rinichii de deseuri si toxine, stimuland activitatea intestinului, a stomacului si a vezicii biliare. Consumata cruda, ridichea neagra este un adjuvant pretios pentru persoanele care sunt expuse la alergii si eczeme. Proprietatile terapeutice ale legumei "negre" ajuta la calmarea tusei, la stimularea digestiei, precum si scaderea colesterolului. Ridichea neagra este si un "medicament" ce da rezultate in cazul tulburarilor vezicii biliare si a tusei persistente. Se spala bine cateva ridichi negre, se taie rondele subtiri, fara a le decoji. Se acopera fundul unui vas cu felii subtiri si se presara pe ele un strat de zahar nerafinat. Se pun, astfel, mai multe straturi alternative de ridichi si zahar. Se lasa la macerat pana la formarea unui sirop gros. Se scurge siropul si se pastreaza intr-un flacon inchis ermetic, la rece. Se beau trei linguri dimineata, pe stomacul gol, si doua linguri inainte de masa de seara. Aceasta reteta poate fi folosita si pentru fortificarea persoanelor anemice si a copiilor. 

La ce este bună ridichea neagră?
Se spune că este un izvor de minerale care ajută organismul să funcţioneze la parametrii normali – fier, magneziu şi calciu. Vitaminele care se găsesc în această rădăcinoasă sunt vitamina C (în proporţie destul de mare) vitamina B1, B9, vitamina D şi vitamina E. Mai conţine rafanol, un derivat al sulfului cu proprietate antibacteriană. Prin prezenţa rafanolului, dar şi a vitaminei C, ridichea neagră este indicată de specialişti în tratamentul contra bronşitei şi spun aceştia chiar a problemelor pulmonare. Pentru combaterea răcelilor care trec mai greu şi produc şi accese de tuse seacă, ridichea neagră este bună în combinaţie cu mierea de tei.
Rafanolul şi vitamina C ameliorează bolile articulare, iar dacă este folosită o perioadă mai mare de timp, se constată rezultate remarcabile (în cazul artritelor sau reumatismelor). De altfel, ridichea neagră este un drenor biliar foarte bun. Mai este utilă şi pentru curăţarea rinichilor, care are rolul de dizolvare a calculilor. Prin prezenţa elementelor calciu-vitamina D, ridichea neagră este antirahitică şi previne hipocalcemia.
Însă prin consumul de ridiche neagră apar şi anumite efecte mai puţin plăcute: balonare şi, uneori, halena (respiraţie urât mirositoare).
Calităţile sale depăşesc totuşi aceste neajunsuri. Datorită avantajelor pe care le oferă, ridichea neagră poate fi folosită, în special iarna, şi în scop preventiv.
Cum preparăm ridichea neagră?
Din această rădăcinoasă se poate pregăti o salată în combinaţie cu legume, sau se poate consuma ca atare tăiată în felii, dar cel mai bine ar fi în combinaţie cu miere.
Gustul este iute şi puţin aromat. Ridichea neagră este foarte bună şi în combinaţie cu peştele gras sau cu pateul de ficat.


Siropul de ridiche neagra cu miere este un foarte bun tratament naturist contra tusei. " Ridichea neagra contine vitaminele A, B,C, P, potasiu, calciu, iod, magneziu, sulf, enzime si un ulei volatil sulfurat - rafanolul. Are proprietati antiscorbutice, antialergice, antitusive, tonifica respiratia, stimuleaza ficatul si provoaca golirea vezicii biliare, mentine nivelul de hormoni in echilibru. Sucul de ridiche neagra este indicat in diverse boli ale ficatului, litiaza biliara, dischinezii, coliciste cronice, afectiuni pulmonare, bronsite cronice, astm bronsic, tuse, alergii, reumatism, artrita, probleme digestive (ajuta la digestie), rinita, sinuzita, afectiuni ale toiroidei. Se amesteca un sfert de litru suc de ridiche neagra cu o jumatate de pahar de miere. Se consuma 3 - 6 linguri intre mese. Tratamentul se mentine pana la ameliorare si este indicat in dischinezie biliara, favorizand eliminarea bilei/ Pentru tratarea bronsitei cronice, tusei si raguselii se prepara un amestec dintr-o jumatate de pahar de suc de ridichi negre si o jumatate de pahar de miere. Amestecul se pastreaza in frigider. Se consuma 1-2 lingurite pe zi, pentru adulti. Tot pentru tratamentul tusei se poate folosi siropul obtinut in felul urmator: se taie o ridiche neagra in jumatate. In fiecare jumatate se face o gaura adanca in care se pune miere. Se lasa la macerat 6 ore dupa care siropul este gata. Dupa consumarea siropului se mai poate pune inca o data miere. Sunt suficiente cateva zile de tratament. Sucul de ridiche mai poate fi folosit in combinatie cu suc de morcov, pastarnac sau patrunjel."
  • 4 ridichi negre
  • miere

Ridichea neagră este o legumă cu foarte multe beneficii şi proprietăţi nutriţionale şi medicale. Leguma are un conţinut ridicat de vitamina C (trei sferturi din cantitatea zilnică recomandată), vitamină care are un rol important în prevenirea răcelii, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanţi. Ridichea neagră conţine sodiu, potasiu, fosfor, iod, sulf, magneziu, vitaminele A şi B.
Calorii puţine, efecte puternice
100 grame de ridiche neagră conţine doar 24 calorii, însă acesta este un aliment foarte nutritiv şi nu trebuie ocolit dacă se urmează o cură de slăbire. Creşte imunitatea organismului şi capacitatea lui de a se apăra împotriva infecţiilor, avînd un efect tonic, detoxifiant şi mineralizant. De asemenea, favorizează circulaţia corectă a sîngelui, duce la scăderea colesterolului şi previne bolile de inimă. Siropul de ridiche neagră se folosete pentru a calma tusea şi duce la eliminarea substanţelor nocive din bronhii şi plămîni. Consumul de ridiche neagră va avea ca rezultat creşterea poftei de mîncare şi are efect de calmare a durerilor de cap puternice.
Pentru că ridichea neagră este un puternic tonic respirator, o cură cu suc de ridichi poate duce rapid la desfundarea nasului şi la potolirea tusei. Sucul de ridiche contribuie şi la măcinarea şi eliminarea pietrelor la fiere, ameliorînd durerile.

Ridichea neagra scade colesterolul

Ridichea neagra denumita si “Hreanul parizienilor”, creste imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a lupta împotriva infectiilor. Radacinoasa face minuni si în lupta cu colesterolul marit.

“Hreanul parizienilor” era o leguma importanta în mesele copioase din perioada Renaşterii ale Parisului.

În plus, ridichea neagra concentreaza trei sferturi din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C. Consumul acestei radacinoase creste imunitatea organismului, te apara împotriva infectiilor, avand un efect tonic, detoxifiant si mineralizant.

Favorizeaza o circulatie corecta a sangelui, duce la scaderea colesterolului si previne aparitia bolilor de inima. Siropul din ridiche neagra calmeaza tusea si elimina substantele nocive din bronhii si din plamani.

În cazul copiilor, ridichea neagra poate fi folosita ca remediu împotriva rahitismului, ajutand la fixarea calciului si la întarirea organismului.


 

3 comentarii:

  1. foarte elevat acest articol , foarte util , foarte adevarat ,cinste cui l-a scris

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ! Sunt consumator de ridichii negre sau albe .Din cauza mirosului , gazelor care personal nu ma deranjeaza , dar cei din jur trebuiesc respectati ( caci mirosul ei "basescian" te cam da pe spate ) am descoperit o reteta care elimina total mirosul neplacut , anuleaza total acel ragait care provoaca gaze . Reteta este foarte simpla ! Zeama de ridichie trebuie sa fie egala cu zeama de varza , pe care le amestecam pur si simplu .Mentionez ca eu tai ridikiile ca pe cartofii pt.prajit si le dau prin storcatorul de fructe . Rezulta sucul ca laptele pe care-l amastec in cant.eg. cu zeama de varza. Sanatate....,, La revedere !!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mii de multumiri pt,articol fiindu mi foarte util,anul accesta am cultivat ridiche neagra stiind cat de benefica este pt,sanatate.

    RăspundețiȘtergere

HTML