miercuri, 22 decembrie 2010

De ce sughitam?

Sughitul este datorat unei iritatii a nervului frenic care comanda contractiile diafragmei ( Organ muscular-tendinos care separă toracele de abdomen și care participă la respirație.). Acest muschi (diafragma) joaca un rol fundamental in miscarile respiratorii. Iritatia nervoasa provoaca deci o contractie repetata si involuntara a diafragmei care, la randul ei, genereaza o inchidere brusca a glotei. Aerul nu mai trece prin trahee, coardele vocale vibreaza si produc acele sunete ciudate.

Sughitul apare mai frecvent dupa consumarea unor alimente iritante pentru stomac, ca de exemplu ardei iute, piper, bauturi alcoolice concentrate, medicamente, dupa o masa prea copioasa sau mancata prea in graba.

 Cand sughitul se repeta sau dureaza foarte mult, ne putem gandi la o afectiune a stomacului, sau chiar, la cei cu inima bolnava, poate fi singurul indiciu al unui infarct. In aceste cazuri se impune consultul medical.

Sughiţul poate apărea la orice vârstă, fiind mult mai frecvent în rândul bărbaţilor.

Metoda cea mai eficienta pentru combaterea sughitului este tinerea respiratiei cat mai mult timp posibil sau inghitirea unei cantitati mai mari de apa sau sperietura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML