luni, 22 noiembrie 2010

glumite

De ce n-au existat femei intelepte?
Pentru ca nu pot avea barba!!!

Pe vremuri se zicea:
"Foaie verde de urzici
Noi avem salarii MARI"
Acum se spune:
"Foaie verde de dudau
O sa fie si mai BINE"

Cum iti asterni, cum vine altul si se culca in locul tau. -SEARA

Este corect cand se spune ca nu tot ce zboara se mananca si dovada ce mai evidenta e avionul....
Este o anomalie sa spui:"cum e turcul si pistolul"... sincer, ati vazut pistol cu fes? GEO

Decat intelectual, mai bine un amarat de miliardar!
Johann Wolfgang von Goethe
Goethe (Stieler 1828).jpg
Johann Wolfgang von Goethe, în anul 1828 desenat de Joseph Karl Stieler
Naştere – 28 august 1749
Frankfurt am Main
Deces – 22 martie 1832
Weimar
Profesiune – poet, ilustru gânditor, om de ştiinţă
Naţionalitate – german
Genuri – poezie, dramă
Operă de debut – „Prometheus (Hymne)”, „Erlkönig (Ballade)”
Influenţe – Gellert, Oeser, Winckelmann, Faust, Kant, Shakespeare, Herder
A influenţat pe – Schiller, Franz Grillparzer, Friedrich Nietzsche, Hugo von Hofmannsthal, Thomas Mann, Rudolf Steiner, Hermann Hesse
Semnătură – Goethe Signature.gif
În anul 1758 tînărul Goethe s-a înbolnăvit de variolă. Din anul 1756 pînă 1758, el vizitase o şcoală publică. Un rol esenţial în educaţie religioasă luterană include lectură în Biblie şi duminică slujbele la Biserică. Primind o educaţie aleasă, studiind desenul, muzica (pian şi violoncel), scrima, călărie, literatura germană şi universală, limbi străine vechi şi moderne (greaca veche, latina, ebraica, italiana, franceza şi engleza).
Prima îndoială în credinţă, Goethe a avut-o în anul 1755 cu ocazia cutremurului din Lisabona [1], unde: Dumnezeu i-a pedepsit la fel pe cei nevinovaţi că şi pe cei vinovaţi şi nu s-a dovedit părinteşte [2].
Educaţia religioasă pe care a primit-o în Frankfurt de la Johann Philipp Fresenius, un prieten al familiei şi mai târziu de la unchiul lui, preotul Ioan Iacob Starck, nu prea i-au plăcut: Protestantismul Bisericii care ne-a fost predat, a fost doar o singură moralitate uscată; la un discurs înţelept nu s-au gîndit, şi doctrina nu era pentru inimă, nici pentru suflet.
Numai ocupaţia cu Vechiul Testament, mai ales de poveştile de Patriarhi Avraam, Isaac şi Iacob i-au sugerat imaginaţiile. Atitudinea sa faţă de Bisericiă şi dogma creştină, a rămas până mai târziu distanţată şi chiar ostilă.
De timpuriu a început Goethe să iubească literatura, pe care o putea găsi în vasta bibliotecă de circa 2000 de volume al tatălui sau. Fascinat era şi de teatru, în casa părintească anual se prezenta un spectacol de teatru de păpuşi.
Din anul 1759 pînă 1761 (în timpul războiului de Şapte Ani), în timp ce Frankfurtul era ocupat de trupele franceze, în casa părintească era găzduit un ofiţer francez. Prin acesta şi trupei de artişti care îl însoţeau, Goethe a avut primul contact cu teatrul franţusesc.
În anul 1763 a asistat la un concert al tânărului Mozart, care atunci avea şapte ani.

"Evlavia nu poate fi prvita ca un scop in sine, ci doar ca mijloc de-a ne ridica la cea mai aleasa cultura, pe calea desavarsirii sufletului. Iata de ce oameni care socotevlavia ca un scop ajung cel mai adesea niste fanatici."

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML