Finanţele
S-ar putea să te întrebi: "Ce caută un capitol despre finanţe în această carte despre căsătorie?" Presiunile financiare provoacă mult stres care generează conflicte în relaţia conjugală. În mod surprinzător, indiferent dacă eşti bogat sau sărac, cele mai multe neînţelegeri în familie sunt legate de bani. (În acest capitol toate referirile la bani sunt făcute în contextul societăţii americane şi au doar rol informativ, n.tr.).
Studiile statistice ne arată:
- 80% dintre familiile creştine au probleme financiare.
- În Biblie există 500 de versete despre rugăciune, 500 de versete despre credinţă şi 2000 despre bani.
- 16 dintre cele 38 de pilde se referă la bani.
- O familie americană obişnuită cheltuieşte 110% din venitul lor.
- O familie americană obişnuită cheltuieşte cu 26-30% mai mult când foloseşte cărţi de credit.
- Un cuplu american obişnuit care ajunge la pensie mai datorează 22.000$ pe casă.
- Un bătrân de 65 de ani în genere are un venit net de 100$.
- O familie obişnuită din biserică cheltuieşte 2.000 $ anual numai pe dobândă, fără a include ipoteca locuinţei.
"Deci, dacă voi care sunteţi răi ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru, care este în ceruri, va da daruri bune celor ce I le cer” (Matei 7:11).
"Prea iubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău” (3 Ioan 1:2). "Şi Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre, după bogăţia Sa în slavă, în Isus Cristos” (Filipeni 4:19). Dacă oamenii au probleme financiare, e pentru că nu ştiu cum să folosească banii. Doar o schimbare a paradigmei lor ar putea ameliora situaţia. Modul lor de a gândi şi de a folosi banii i-a pus în dificultate. Atunci când îşi vor da seama că au gândit greşit şi vor fi gata să se schimbe/vor putea primi ajutor. Nu întotdeauna lipsa banilor este problema. De multe ori modul de a-i cheltui naşte dificultăţi. Este important să ne amintim că iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor. Banii în sine nu sunt răi. Ei sunt o parte necesară a vieţii noastre; ei sunt parte a planului lui Dumnezeu de a ne binecuvânta. Dumnezeu vrea ca tu să ai bani. El este exemplul ideal al unui tată bun. Un tată bun doreşte ca să-şi vadă copiii că nu duc lipsă de nimic. Lui îi place să-şi vadă copilul bucurându-se de jucăriile pe care şi le doreşte. De fapt, cei mai mulţi părinţi le dau copiilor lor prea multe lucruri! Dumnezeu vrea ca ai Săi copii să aibă toate lucrurile bune de care ei au nevoie. Pavel rosteşte o binecuvântare peste biserica din Filipi pentru ca Dumnezeu să le dea cele mai bogate daruri ale Sale. Biblia afirmă că turmele de pe cele o mie de coline sunt ale lui Dumnezeu şi că tot aurul şi argintul sunt ale Lui. La ce-I foloseşte lui Dumnezeu toată bunăstarea, dacă nu să-i binecuvânteze pe copiii Săi? în Deuteronom, capitolul douăzeci şi opt, găsim o listă cu toate binecuvântările şi toate blestemele. Bunăstarea este o binecuvântare de la Dumnezeu. El a creat în mod original această lume, cu tot ce este bun pentru plăcerea omului; într-o zi, noi ne vom plimba pe străzi de aur. De ce nu ar vrea El să ne meargă bine în vremea aceasta? El doreşte asta! El vrea de asemenea ca să nu mai ai datorii, să dai zeciuiala şi să-I aduci jertfe, să sprijini lucrarea Sa, să-i ajuţi pe cei săraci şi în nevoi, să dai daruri prietenilor tăi şi să ai grijă de copiii şi nepoţii tăi. Străduindu-se să pară umili, unii vor spune: "Eu nu am nevoie de prea mult. Am nevoie numai de cât îmi trebuie să mă descurc." Vai, ce atitudine plină de zgârcenie şi egoism! Cum poţi fi o binecuvântare pentru cei din jur când ai exact cât îţi trebuie ţie "ca să te descurci?" Nu există binecuvântare mai mare decât un copil al lui Dumnezeu care ştie cum să primească binecuvântări financiare şi să folosească apoi aceste binecuvântări aşa cum îi spune Dumnezeu.
SUPUNERE
"Daţi şi vi se va da; ba încă, vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra. Căci, cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura” (Luca 6:38). "Aduceţi însă la casa visteriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneţi-Mă astfel la încercare, zice Domnul oştirilor şi veţi vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor şi dacă nu voi turna peste voi belşug de binecuvântare” (Maleahi 3:10). Eşti darnic? în mod normal, nu prea face sens să dai, mai ales când ai probleme financiare. Oricum, dând liberă cale dărniciei urmezi un principiu biblic. Zeciuiala este doar începutul în a te disciplina să dăruieşti. Cuvântul spune că îl furi pe Dumnezeu dacă nu dai zeciuială. Familiile care încep să dea mai des zeciuiala văd imediat rezultatele în binecuvântările mari pe care Dumnezeu le revarsă peste ei. Când tu umpli împărăţia lui Dumnezeu, şi El umple grădina ta; şi El are o lopată mare. Nu-i da lui Dumnezeu ce-ţi mai rămâne. Când ne spun oamenii că nu au destui bani pentru a da zeciuială, noi le spunem: "Asta-i imposibil, dacă o faci cum se cuvine. Dumnezeu ne cere să-I dăm zeciuială din primele noastre roade." După ce primeşti salariul, primul tău cec ar trebui să fie acela al zeciuieLii.
EVALUARE
„Îngrijeşte bine de oile tale şi ia seama la. turmele tale” (Proverbe 27:23). Fă o evaluare a situaţiei tale financiare. Scrie venitul tău net, datoriile şi dobânzile pe care le plăteşti. Fă o listă cu facturile, plăţile regulate, taxele, valoarea banilor cheltuiţi pentru cadouri şi pentru întreţinerea familiei. Scrie datele pentru plata datoriilor şi datele la care trebuie să înapoiezi împrumuturile şi alte îndatoriri. Fii atent la lucrurile pe care cheltuieşti banii. Mulţi oameni nu ştiu câţi bani cheltuiesc în fiecare săptămână la piaţă şi, cu atât mai puţin, ce datorii au. Este important să ştii! Analizează întreaga ta situaţie financiară. Nu vei putea ieşi din situaţia în care te afli, dacă nu o cunoşti cu adevărat. Scriptura spune: „Îngrijeşte bine de oile tale".
REZOLVĂ PROBLEMA
"Bogatul stăpâneşte peste cei săraci şi cel ceia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut” (Proverbe 22:7). "Să nu datoraţi nimănui nimic, decât să vă iubiţi unii pe alţii” (Romani 13:8). înfruntă situaţia. Un om înţelept a spus odată: "Când cheltuielile devin mai mari decât venitul, te afli pe drumul spre ruină." Cheltuind excesiv distrugi siguranţa căminului. A scăpa de datorii este un scop divin, în multe cazuri este necesar să-L rogi pe Domnul să te ierte pentru cheltuielile necugetate pe care le-ai făcut. Dumnezeu ţi-a încredinţat banii Săi. Trebuie să fii un administrator bun şi credincios. Pune-L pe Dumnezeu pe primul loc în aspectele financiare ale vieţii. Consultă-L când faci cumpărături. El te poate îndruma şi proteja. Adesea, când un om este botezat, ultimul lucru pe care-l face înainte de a fi cufundat în apă este să-şi pună deoparte portmoneul. Probabil că ar trebui să vă botezaţi şi banii în acelaşi timp cu voi.
FĂ UN PLAN
"Omul chibzuit vede nenorocirea şi se ascunde, dar cei proşti merg înainte şi sunt pedepsiţi” (Proverbe 22:3). Fă-ţi un plan. "Planifică-ţi munca şi îndeplineşte-ţi planul." Nu ezita să ceri îndrumări, preferabil de la cineva care nu are datorii. Există cărţi disponibile în biblioteca ta creştină locală care te pot ajuta. Fă o apreciere a situaţiei în care te afli şi ia decizii; stabileşte-ţi scopuri. Aminteşte-ţi că pentru a reuşi să-ţi reduci datoriile, venitul trebuie să-ţi depăşească cheltuielile. Noul tău plan poate să includă căutarea unui loc de muncă mai bun, precum şi reducerea cheltuielilor. De-a lungul timpului, le-am arătat multor familii cum să iasă din datorii, întocmirea planului este partea uşoară; punerea lui în practică este provocarea. Strânge din dinţi şi mergi înainte! "Totuşi era să mi se îndoaie piciorul şi erau să-mi alunece paşii. Căci mă uitam cu jind la cei nesocotiţi când vedeam fericirea celor răi” (Psalmul 73:2-3). Pentru mulţi oameni, provocarea de a scăpa de datorii poate implica nişte schimbări majore în stilul de viaţă. Primul lucru la care trebuie să renunţe va fi probabil mândria. S-ar putea să trebuiască să ai o singură maşină, poate chiar una veche. Te-ai gândit la posibilitatea de a sta în chirie sau să stai într-o rulotă pentru o vreme? Poate că ai putea să confecţionezi darurile de Crăciun pe care doreşti să le dai în loc să cheltuieşti bani pentru a le cumpăra, în loc de o vacanţă luxoasă, ai putea să mergi cu cortul. De fapt, poate fi chiar distractiv să îţi imaginezi modalităţi de a reduce costurile.
MIRACOLUL BUGETULUI
Cel mai mare miracol financiar din viaţa noastră a fost să învăţăm să ne gospodărim. Am participat la un seminar pe teme financiare, unde am fost învăţaţi principii financiare şi cum să întocmim un buget. A fost ca şi când am fi primit o mărire de salar. Stresul şi încordarea de a trăi de la o plată la alta a dispărut aproape imediat. Am fost cuprinşi de o pace imensă când am găsit un plan cu care am fost de acord şi am văzut lumina de la capătul tunelului. Căsnicia noastră s-a schimbat şi aspectele financiare la fel. Am văzut că multe gospodării plătesc facturile de îndată ce ele sosesc, cu banii pe care îi au la îndemână. Creşterile anuale de impozite, asigurările, reparaţiile la maşină şi darurile ocazionale necesită un drum la departamentul de împrumuturi sau un mare gol pe cartela de credit. Premisa fundamentală a unei bune gospodării este să economiseşti un procentaj din fiecare salar, astfel încât, atunci când soseşte factura, să existe şi banii pentru a o achita. O dată ce v-aţi descoperit bine bugetul şi aţi văzut ce simplu e, veţi regreta că nu aţi început în urmă cu câţiva ani. În biserica noastră, stăm de vorbă cu toţi noii căsătoriţi şi îi ajutăm să întocmească un buget. Astfel, vor evita ani de dureri de cap şi frustrare. Trebuie să îţi aminteşti că pentru a pune bazele unui buget, trebuie sa ai nişte bani, dar oricine poate întemeia un buget viabil, indiferent de venit. Primul pas în întocmirea unui buget este să faci o listă cu toate lucrurile pe care cheltuieşti bani, iar apoi să treci în dreptul fiecăruia suma cheltuită. Dacă eşti plătit săptămânal, întocmeşte planul pe o săptămână. Trebuie să fii minuţios! Nu ezita să faci anumite săpături. Uită-te peste cecurile vechi şi peste facturi. Cu cât sunt mai exacte, cu atât mai plină de succes va fi întocmirea bugetului tău. Nu ghici; aproape toţi subestimează. Te vei mira cât de mult cheltui în fiecare an pe toate aceste lucruri. Totalizează sumele de la toate categoriile şi compară rezultatul cu venitul tău. Chiar dacă venitul tău este mai mare decât cheltuiala, s-ar putea să vrei să faci ajustări. Dacă nu ai destul, aşa încât să-ţi acoperi toate cheltuielile, va trebui în mod obligatoriu să faci modificări.
Pasul următor este să întocmeşti o carte a bugetului. Poţi şi să cumperi o astfel de carte, sau o poţi face mai simplu într-un caiet obişnuit. Sus pe pagină, notaţi categoriile şi înregistraţi sumele eşalonate săptămânal. Dacă este vorba de plăţi anuale, cum ar fi taxele, pune data plăţii datoriei. Aşa cum plăteşti notele de plată, înregistrează şi intrările în caietul bugetului. Bugetul este aproape ca şi cum ai face o cursă, în loc să mergi la piaţă cu un cec în alb, vei merge cu o sumă calculată. Vei deveni mult mai puţin superficial, văzând că achiziţionezi mai mult, cheltuind mai puţin. Să înregistrezi intrările tale săptămânale în caietul bugetului îţi va lua foarte puţin timp. Elementul-cheie în a pune în aplicare cu succes bugetul este disciplina. De exemplu: undiţa ta de pescuit s-a rupt. Iei caietul cu bugetul şi urmăreşti cât ai disponibil la "ocupaţii". Dacă nu ai suficient pentru a plăti repararea undiţei sau cumpărarea alteia, va trebui să aştepţi câteva săptămâni până ce se completează suma în acel domeniu. Nu lăsa banii să te conducă; tu trebuie să-i administrezi. Lasă ca ei să lucreze pentru tine. Cel mai bun sfat pe care-l putem da este "să-ţi întocmeşti un buget." Dă zeciuiala şi ofranda ta lui Dumnezeu, plin de credinţă şi de dragoste. Păstrează sau investeşte 10% şi lasă să se-adune. Plăteşte în numerar. Limitează sau evită folosirea creditului.
de Scott & Cheri Scheer
Un blogger documentat tehnic şi practic, merită toată atenţia să fie citit pentru a ave o familie sănătoasă!
RăspundețiȘtergereAnonim n-am prea perceput sensul comentariului dar va multumesc. :)
RăspundețiȘtergere